panasonic tv

Nieuws en Trends van de IFA

De IFA-beurs staat garant voor een blik in de toekomst, terwijl er genoeg te beleven valt in het heden. Dit jaar hebben we weliswaar weinig verrassingen gezien, toch waren er enkele trends zichtbaar. De belangrijkste dingen voor de komende maanden zijn 8k-televisies, compatibiliteit en design en slimme huishoud- en keukenapparaten.

8k-televisies

Veel mensen hebben tegenwoordig een 4k-televisie thuis staan. Dat is een tv met een resolutie van de content op het beeld dat vier keer zo groot is als 1080p, oftewel full high definition. Tijdens de IFA-beurs in Berlijn is meer dan eens bevestigd dat we de komende tijd de push naar 8k gaan zien. Deze resolutie is vier keer zo groot als 4k en kan beelden dus wederom scherper in beeld brengen dan hiervoor mogelijk was. Vooral televisies met grote formaten kunnen hiervan profiteren.

Over het algemeen geldt de vuistregel dat je vanaf 75-inch of groter niet meer kunt komen aanzetten met een 4k-resolutie, omdat de beelden dan mogelijk uitgerekt gepresenteerd worden. Televisies die 65-inch of kleiner zijn, kunnen nog prima met de 4k-resolutie doen: die rek zit er nog wel in. Desondanks is er een 55”-televisie aangekondigd met die nieuwe 8k-resolutie. Heb je daar wat aan? Daar zijn de meningen over verdeeld. Daarom is het fijn dat die vuistregel bestaat.

De verwachting is dat 8k-televisies in 2023 ongeveer drie procent van de televisiemarkt in handen zullen krijgen en dat de verkopen rond de elf miljoen stuks per jaar liggen. Televisiefabrikanten zijn echter iets optimistischer, omdat de verkoop van 4k-televisies ook veel sneller ging dan gedacht.

Compatibiliteit en design

Naast nieuwe apparaten en richtingen voor technologie, is er ook een andere trend goed zichtbaar: compatibiliteit en design. De smarthomemarkt is flink gefragmenteerd en dat betekent in de praktijk dat niet elk apparaat met elke hub kan communiceren, niet alle apparaten ondersteuning aanbieden voor verschillende stemassistenten en dat apparaten onderling ook moeite hebben met de communicatie. Maar met een verbeterde compatibiliteit kan dat opgelost worden.
En dat is ontzettend fijn, omdat je dan niet verplicht bent om je aan een specifiek platform te houden wanneer bijvoorbeeld een koelkast van merk x koopt, terwijl de tv van merk y, die ook als smarthomehub gebruikt kan worden, daar weer niets mee kan. Consumenten hebben daardoor meer mogelijkheden en kunnen slimme apparaten veel beter combineren. Zo kun je bijvoorbeeld ook verschillende alarmsystemen aan slimme verlichting koppelen voor extra zichtbaarheid.

Design krijgt ook een steeds prominentere rol. Zo zien we fabrikanten spelen met ingebouwde televisiekasten voor onder je tv en kasten die er normaal uitzien (en in verschillende kleuren en stijlen verkrijgbaar zijn) die opties aanbieden als strijken en fris houden. Zo moeten slimme apparaten straks veel beter in je huis passen. We verwachten dat deze trend verder toe zal nemen en dat er meer opties met betrekking tot stijl en eigen identiteit beschikbaar komen.

Meer slimme huishoud- en keukenapparaten

Een smarthome is niet compleet zonder slimme koelkasten, wasmachines, drogers, vriezers, magnetrons en meer van dat soort apparaten. Hoewel deze trend zich al even voordoet, wordt het tijdens IFA 2019 in Berlijn heel duidelijk dat fabrikanten deze lijn willen doorzetten. Daar waar je voorheen even snel een recept naar je oven kon sturen en kon bekijken op één of ander scherm dat in de keuken hangt, zie je nu dat diezelfde fabrikanten een stapje verdergaan.
Zo kun je binnenkort via de populaire stemassistenten het koffiezetapparaat het commando geven een kopje koffie te zetten. Zorg er dan wel even voor dat er al een kopje klaarstaat, want anders is het zonde van de koffiebonen. Daarnaast kun je straks met je stem de ovendeur openzetten. Dichtdoen werkt dan helaas weer niet, want er kan nog teveel misgaan. Kinderen of huisdieren kunnen klem komen te zitten bijvoorbeeld; daarom kun je ook niet de temperatuur met je stem instellen.

Met koelkasten kun je gelukkig veel meer: veel slimme modellen hebben camera’s aan boord die het voedsel in de gaten houden. Niet alleen zie je dan of je nog een pak havermelk in de koelkast hebt staan, ook weet je of die al dan niet over de datum is. Sta je in de supermarkt en weet je niet wat je nog in huis hebt staan? Via je smartphone kijk je direct de koelkast in. Verder bestaan er nu ook wasmachines die op basis van de inhoud kunnen bepalen wat voor wasprogramma nodig is. Veelal hebben deze apparaten ook een app waar vaak nog veel meer mogelijk is dan met stemopdrachten.

Meer nieuws van IFA

De komende maanden publiceren we meer nieuws over innovaties op de IFA en publiceren we een aantal video’s. Op de hoogte blijven? Meld je aan bij OFED Academy of  onze nieuwsbrief.

Contact

Opleidingsfonds Elektrotechnische Detailhandel (OFED)
E-mail: info@ofed.nl
KvK: 41158523

Heeft u vragen over de OFED-premie?
Bel 020 - 244 54 22 of stuur een bericht naar werkgever@ofed.nl

Heeft u een andere vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen.

Powered by