Opbouwbare telefoons en 5G: MWC 2019

Elk jaar verzamelen zich in Barcelona de grootste hardwarefabrikanten om nieuwe mobiele innovaties te presenteren. Ook dit jaar brachten ze weer heel wat nieuws met zich mee naar de Mobile World Congress. 2019 is het jaar van de smartphones met opvouwbare schermen, smartphones met heel veel cameralenzen en van 5G.

Opvouwbare schermen

Een opvouwbaar scherm werd lang gezien als de onbereikbare heilige graal van de smartphone. Dat onbereikbare ligt nu achter ons. Althans, voor sommige mensen dan, want voorlopig zijn smartphones met een opvouwbaar scherm duur, heel duur. Fabrikanten als Huawei en Samsung presenteerden allemaal hun eigen opvouwbare smartphone en die deelden naast die belangrijke schermeigenschap ook een torenhoog prijskaartje van 2.000 euro.

Voorlopig zijn smartphones met een opvouwbaar scherm weggelegd voor mensen die er echt veel geld voor over hebben. Het is nog wachten op het moment dat de technologie in telefoons zit die wel betaalbaar is. Of dat lang duurt is de vraag, want TCL, die onder de merknaam Alcatel telefoons uitbrengt, liet al weten dat het streeft naar een maximumprijs van 1.000 euro. LG gooit het over een andere boeg met een smartphone met tweede optionele scherm in de vorm van een hoesje.

In de toekomst zullen smartphones met een opvouwbaar scherm een nieuwe productcategorie vormen. Je kan de toestellen vaak zonder ze uit te vouwen gebruiken, maar wil je een groot scherm dan klap je ze open. Dan heb je eigenlijk een minitablet in handen en kan je bijvoorbeeld multitasken of films en series kijken op je telefoon.

Extra cameralenzen

Een andere echt grote trend van de laatste jaren, die nu al helemaal doorgang vindt, is een smartphone met meerdere cameralenzen. We hadden natuurlijk al de toestellen met twee lenzen, maar fabrikanten maken het dit jaar wel heel bont. Meerdere smartphones die gepresenteerd zijn, beschikken over meer dan twee lenzen. Zo heeft de Samsung Galaxy S10 er drie op de achterkant en de Nokia 9 PureView er maar liefst vijf.

De reden achter al die extra lenzen is eenvoudig. Elke lens biedt weer extra mogelijkheden. Heeft je telefoon er twee, dan kan je vaak meer diepgang aan een foto geven. Een derde lens kan bijvoorbeeld een groothoeklens zijn voor brede landschapfoto’s en een vierde een telelens zodat je goed kan inzoomen. De combinatie van al die verschillende lenzen maakt dat je foto’s alleen maar mooier worden en de smartphone steeds vaker de rol over kan nemen van een professionele fotocamera.

Time of Flight-camera

Een trend die we dit jaar ook vaker zullen tegenkomen zijn Time of Flight-sensoren. Dankzij een Time of Flight-sensor, die met behulp van lasers de diepte van sensoren en objecten in kaart brengt, kun je bijvoorbeeld een veiligere gezichtsherkenningstechnologie in een smartphone stoppen. Hierbij word je gezicht niet in 2d, maar in 3d gescand. Een Time of Flight-sensor brengt echter ook veel nieuwe mogelijkheden met zich mee op het gebied van augmented reality en fotografie. De techniek moet zich nog een beetje bewijzen, want de toepassingen zijn op dit moment nog wat beperkt. In de toekomst kunnen camera’s met een ToF-sensor echter de deur openen voor veel nieuwe mogelijkheden op je smartphone.

5G

In Nederland moeten we nog op z’n minst wachten tot 2020 voordat er in de grote steden werkende 5G-netwerken zijn, maar in sommige andere landen gaan de ontwikkelingen zeer snel. Niemand wil dat feestje missen en dus presenteerden verschillende fabrikanten dit jaar hun eerste 5G-telefoons. De netwerktechnologie zal zo’n tien keer sneller zijn dan 4G, waarmee je dus ontzettend snel internet krijgt. Onder meer Samsung toonde de Galaxy S10 5G, Huawei voegde 5G toe aan de opvouwbare Mate X en ook LG voegt de technologie toe aan de V50 ThinQ.

 

OP DE HOOGTE BLIJVEN OVER DE ONTWIKKELINGEN BINNEN DE CONSUMENTENELEKTRONICA? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF OF DOWNLOAD DE OFED ACADEMY APP!

Contact

Opleidingsfonds Elektrotechnische Detailhandel (OFED)
E-mail: info@ofed.nl
KvK: 41158523

Heeft u vragen over de OFED-premie? Stuur een bericht naar werkgever@ofed.nl

Heeft u een andere vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen.

Powered by