Over de ETD

De elektrotechnische detailhandel (ETD) bestaat uit winkelbedrijven die witgoed, bruingoed, verlichting, computers, hifi- en telecommunicatie-apparatuur verkopen en repareren. De elektrotechnische detailhandel heeft naast de verkoopactiviteiten meestal een branchespecifiek dienstenpakket zoals bezorging, installatie, (eenvoudige) reparatie en het adviseren bij de klant thuis.

In de ETD werken ruim 24.000 werknemers bij ruim 1.500 werkgevers. Dit kunnen grootwinkelbedrijven zijn, maar ook kleine zelfstandige winkels, waar de eigenaar vaak zelf in de winkel staat. Voor de branche zijn goede vakmensen onontbeerlijk. Daarom is het voor de ETD belangrijk om nieuwe mensen in het vak op te leiden en de talenten van huidige werknemers verder te ontwikkelen.Een veelzijdige branche

  • De ETD heeft naast de verkoopactiviteiten meestal ook een branchespecifiek dienstenpakket zoals bezorging, installatie, (eenvoudige) reparatie en het adviseren bij de klant thuis. 
  • Een groot aantal assortimentsonderdelen in deze branche worden gekenmerkt door snelle veranderingen door technologische ontwikkelen.
  • De branche heeft te maken met groeiende internetverkopen en een veranderd winkel- en koopbedrag van consumenten.
  • Daarnaast wordt deze branche gekenmerkt door het regelmatig kopen op krediet door de klanten en zeer margegericht verkopen.
  • Verder vragen de producten in deze branche in veel gevallen om demonstratie en advies op het gebied van gebruik en aansluiting.

Brancheorganisaties

Hieronder vind je beschrijvingen van belangrijke organisaties voor de branche met links naar de betreffende websites. Vind je dat jouw organisatie op deze pagina niet zou mogen ontbreken, stuur dan een mail met een omschrijving naar ons toe.
CNV Vakmensen
CNV Vakmensen is een vakorganisatie voor werknemers bij banken, verzekeraars, in de handel, grafische- en mediasector, ICT en overige dienstverlenende sectoren.
   
FNV
FNV is een vereniging van werknemers en uitkeringsgerechtigden in de industrie, diensten, vervoer en voeding. 
   
Uneto-Vni
Uneto-Vni is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. De technische detailhandel bestaat uit winkelbedrijven die witgoed, bruingoed, verlichting, computers, hifi- en telecommunicatieapparatuur verkopen en repareren.