CES 2019: Trends voor het komende jaar

Het nieuwe jaar begint pas echt met de CES in Las Vegas. De Consumer Electronics Show is dé elektronicabeurs van het jaar en wordt ieder jaar in het begin van januari gehouden. Fabrikanten op het gebied van consumentenelektronica geven ons een kijkje in de toekomst. Wat kunnen we de komende tijd verwachten op het gebied van consumentenelektronica?

Als we de exposanten op de CES 2019 mogen geloven dan is 2019 het jaar dat alles smart wordt, waarbij met name spraakbediening de trend van 2019 is. Ook zullen fabrikanten steeds vaker de consument laten kiezen, door ondersteuning te bieden voor diverse ecosystemen.

Beeld

De oprolbare oled tv van LG stal ongetwijfeld de show tijdens de CES 2019, maar ook Samsung zit zeker niet stil. Het bedrijf zet in op MicroLed. Bij deze nieuwe displaytechniek vormen de leds tevens de pixels. Terwijl 4K Ultra HD net een beetje de norm begint te worden, daar zijn de fabrikanten al volop bezig met 8K Ultra HD. Al in 2019 verwachten we de eerste televisies met deze hoge resolutie die viermaal zoveel pixels bevat als 4K Ultra HD.

Het nadeel tot op heden was dat veel fabrikanten vast blijven houden aan een eigen ecosysteem. Tijdens de CES 2019 hebben we gezien dat fabrikanten het komende jaar vaker kiezen voor de consument. Zo zien we bijvoorbeeld Apple’s AirPlay 2 terug op veel nieuwe televisies en gaat Samsung de consument zelfs toegang geven tot Apple’s iTunes. Hierdoor kun je via je Samsung-televisie toegang krijgen tot de content van iTunes. Sommige fabrikanten geven daarnaast ondersteuning voor verschillende spraakassistenten, zodat je kunt kiezen of je bijvoorbeeld Google Assistant of Amazon Alexa gebruikt.

Bright publiceerde een leuk filmpje over de nieuwe tv’s van dit jaar:

Smarthome

Als één ding duidelijk is geworden tijdens de CES 2019, dan is het dat we pas aan het begin van het slimme huis staan. Naast nieuwe producten op het gebied van slimme verlichting, beveiliging en schakelaars zien we dat steeds meer ‘domme’ producten slim worden gemaakt. Van keukentafels met draadloze opladers tot slimme toiletten met spraakassistent en van met je mee bewegende matrassen tot aan slimme spiegels met verlichting. Ondersteuning voor één of meerdere spraakassistenten is eerder regel dan uitzondering.

Mobile

Op het gebied van mobile valt de CES de laatste jaren ietwat tegen. Veel fabrikanten wachten tot de Mobile World Congress in Barcelona, dat in februari plaats zal vinden. Toch hebben we wel interessante producten gezien. Zo toonde het Chinese Royole een opvouwbare smartphone aan het publiek. In de komende maanden verwachten we meer opvouwbare smartphones te zien, want vrijwel alle bekende smartphonefabrikanten zijn ermee bezig.

Computer

Op het gebied van pc’s, convertibles en laptops was er veel meer te zien. Fabrikanten toonden laptops met 4k oled-schermen en dunne schermranden met omgekeerde notch. Op het gebied van hardware pakten Intel, Nvidia en AMD flink uit met diverse aankondigingen van nieuwe processors en snelle videokaarten. Asus komt met de ROG Mothership. Een hybride laptop met afneembaar toetsenbord voor gamers. Kan een gaming-monitor je niet groot genoeg zijn? Nvidia komt met een 65-inch 4K HDR-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz.

Overig

Uiteraard laat de CES ons graag kennismaken met de toekomst. Er is veel meer te zien dan alleen maar consumentenelektronicaproducten. Van robots die helpen met zorgtaken en je huis schoonmaken tot de Bell Nexus. Deze vliegende elektrische luchttaxi moet ons in de toekomst naar de plek van bestemming brengen. Ook augmented en virtual reality lijken de komende jaren een steeds grotere rol te gaan spelen.

 

Op de hoogte blijven over de ontwikkelingen binnen de consumentenelektronica? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of download de OFED Academy app!

Contact

Opleidingsfonds Elektrotechnische Detailhandel (OFED)
E-mail: info@ofed.nl
KvK: 41158523

Heeft u vragen over de OFED-premie? Stuur een bericht naar werkgever@ofed.nl

Heeft u een andere vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen.

Powered by