Philips Lifi in aantocht

Philips gaat als eerste van start met de verkoop van Light Fidelity armaturen.

Samsung, Apple, Philips; diverse grote spelers in de CE-markt zijn bezig met de ontwikkeling van LiFi-producten. De laatste maakt nu bekend dat het als eerste van start gaat met de verkoop van Light Fidelity armaturen. Eerder werd al bekend dat een aan Samsung gelieerd onderzoeksinstituut contact heeft opgenomen met professor Harald Haas, één van de pioniers op het gebied van LiFi. Ook Apple is aan inmiddels het testen. Met de armaturen van Philips kan men gebruik maken van een internetsnelheid van 30 megabyte per seconde (Mb/s). De kwaliteit van het licht zal hier echter niet onder leiden, belooft de fabrikant.

Wat is LiFi?

LiFi is de afkorting van Light Fidelity. Haas is expert op dit gebied en een prominent pionier op dit gebied – hij vond de term LiFi uit. De technologie werd echter in 2005 uitgevonden door Prof. Suat Topsu, destijds werkzaam aan de Université de Versailles.
Bij LiFi zorgt een modem ervoor dat de led-lamp gaat knipperen. Dit gebeurt zo snel dat mensen dit niet kunnen zien met het blote oog, maar een LiFi usb-dongel wel. Die is weer aangesloten op een laptop of tablet en stuurt gegevens via een infraroodverbinding naar de lamp.

De voordelen van LiFi

Het kan niet door muren en blijft dus veilig in één ruimte. Dit is handig in bijvoorbeeld ziekenhuizen waar radiogolven storingen veroorzaken in elektronische circuits. Omdat het licht zeer gericht is, is het moeilijk om het signaal te onderscheppen. Dit verhoogt de veiligheid van de verbinding aanzienlijk. LiFi kan ongeveer 1.000 keer de data dichtheid van Wi-Fi bereiken en is dus razendsnel. Daarnaast is LED verlichting zeer energie-efficiënt.

Philips laat in deze video-animatie zien hoe LiFi werkt:

Prof. Harald Haas tijdens een TED-talk in 2011:

Bronnen: LiFi.nl, ledmagazine.nl, TED.

Meer lezen? Bekijk dan deze informatie op de Kennisbank:

>>Smart Energie
>>Netwerkmedia

Contact

Opleidingsfonds Elektrotechnische Detailhandel (OFED)
E-mail: info@ofed.nl
KvK: 41158523

Heeft u vragen over de OFED-premie?
Bel 020 - 244 54 22 of stuur een bericht naar werkgever@ofed.nl

Heeft u een andere vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen.

Powered by