De strijd om de beste smartphonecamera

2019 lijkt het jaar te gaan worden van de smartphonecamera met ontwikkelingen op het gebied van de frontcamera en de zoomcapaciteiten.

Tegenwoordig zijn er eigenlijk geen slechte smartphones meer. De meeste fabrikanten halen inmiddels een behoorlijk hoog niveau, waardoor het steeds moeilijker wordt om je te onderscheiden van de concurrentie. Welk toestel je ook koopt, een slechte telefoon zul je niet snel meer vinden. Het gevolg is wel dat smartphones in 2019 erg op elkaar lijken. Natuurlijk is het ene toestel net wat sneller of tovert een ander toestel mooiere beelden tevoorschijn, maar in grote lijnen lijkt de huidige smartphone wel uitontwikkeld te zijn.

Daar gaat mogelijk verandering in komen met de opvouwbare smartphone. Een opvouwbare smartphone heeft een opvouwbaar scherm, waardoor je deze zowel als smartphone en als tablet kunt gebruiken. Samsung wilde als eerste bedrijf een opvouwbare smartphone op de markt brengen, de Galaxy Fold, maar deze is door verschillende problemen met de reviewmodellen uitgesteld. Ook andere bedrijven zullen de komende maanden nog geen opvouwbaar toestel op de markt brengen.

We zullen het dus voorlopig nog met de traditionele smartphone moeten doen. Alhoewel de huidige modellen uitontwikkeld lijken te zijn, daar geldt dat nog niet voor de aanwezige camera’s op de smartphone. Huawei bracht in de afgelopen maanden de P30 Pro op de markt met een periscoopcamera waarmee je tot 50x kunt inzoomen. Door goed gebruik te maken van optische zoom, hybride zoom en uiteindelijk digitale zoom is het ongekend knap te noemen wat je uit zo’n kleine lens kunt halen.

Verder inzoomen dan ooit

Huawei lijkt hiermee een trend gestart te hebben. Ook fabrikant Oppo maakt serieus werk van de Nederlandse smartphonemarkt. Het bedrijf is de vijfde grootste smartphonefabrikant ter wereld, maar is in Nederland nog niet zo bekend. De aankomende Oppo Reno 10x Zoom beschikt over 10x hybride zoom en 20x digitale zoom, maar een update staat inmiddels al klaar om maar liefst 60x zoom (digitaal) te kunnen gebruiken. Ook andere fabrikanten zijn druk bezig met de zoomcapaciteiten van hun eigen smartphones. De aankomende OnePlus 7 Pro lijkt over 3x optische zoom te gaan beschikken, waarmee je kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Over eventuele digitale zoom is nog niets bekend. Ook ultragroothoeklenzen, waarmee je veel meer op beeld vast kunt leggen, zien we steeds vaker terug, naast een goede hoofdcamera.

De strijd gaat niet alleen om de hardware, maar ook op het gebied van de software probeert iedere fabrikant de strijd om de consument te winnen. Van kunstmatige intelligentie, die helpt bij het automatisch selecteren van de beste instellingen, live previews van filters en effecten, augmentedreality en diverse mogelijkheden als een portretmodus, panorama, hdr, 4k-video, slow motion en nachtfotografie. Het duurt niet lang meer voordat de smartphone ook de professionele foto- en videocamera kan gaan vervangen. Zover is het nog niet, maar de technologische ontwikkelingen omtrent smartphonecamera’s gaan razendsnel.

De selfiecamera: van pop-ups tot gaatjes in het scherm

Ook voor de frontcamera, ook wel selfiecamera genoemd, zijn er interessante ontwikkelingen. Om zo klein mogelijke schermranden mogelijk te maken zagen we tot voorheen dat een notch (scherminkeping) werd gebruikt. Omdat de notch geen ideale oplossing is – je mist tenslotte een stukje display – zijn er vele creatieve oplossingen bedacht. Van pop-up camera’s die uit de behuizing komen tot gaatjes in het scherm. Samsung brengt met de Galaxy A80 een nieuw toestel op de markt met een roterende camera, waarbij je de camera’s aan de achterzijde middels een schuivend en roterend systeem ook aan de voorzijde kunt gebruiken.

De strijd op┬áde smartphonemarkt lijkt zich in 2019 dus voor een groot deel om de smartphonescamera’s te gaan afspelen.

Wil je meer weten over smartphones? Volg dan een training van ‘mobiele telecom’ bij OFED Academy!

Contact

Opleidingsfonds Elektrotechnische Detailhandel (OFED)
E-mail: info@ofed.nl
KvK: 41158523

Heeft u vragen over de OFED-premie? Stuur een bericht naar werkgever@ofed.nl

Heeft u een andere vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen.

Powered by