CES 2018: een terugblik

CES 2018, ’s werelds grootste evenement voor consumenten elektronica, is weer achter de rug. We zetten enkele opvallende introducties voor je op een rijtje.

TV’s

Tijdens de CES werd uiteraard tal van nieuwe televisies getoond. Fabrikanten toonden hun paradepaardjes met 4 of zelfs 8K, en naast LCD en OLED is nu microLED een opmars aan het maken. Samsung toonde een opvallend modulair exemplaar genaamd The Wall. Over het algemeen werden zetten fabrikanten sterk in op randloze modellen. Deze kan qua grootte aangepast worden. LG demonstreerde een exemplaar waarvan het scherm oprolbaar is. Niet compleet nieuw, maar nog steeds wel opvallend is het Sony geluidssysteem, onder meer toegepast op de nieuwe Bravia A8F OLED. Dit is een verborgen systeem waarbij het geluid uit het beeldpaneel komt.

Koptelefoons

Om in de audiosfeer te blijven: koptelefoons ontbreken natuurlijk ook niet op de CES. De grote on- en over-ear modellen zijn er in alle soorten en maten, vaak met zeer fraaie designs. De kleine broertjes, de in-ear modellen mogen er echter ook wezen. De trends zijn: draadloos te gebruiken via bluetooth en ontworpen om mee te sporten. Zo zijn de trendy vormgegeven Sony NAAM spatwaterdicht.

De duurste koptelefoon is misschien wel die van Sennheiser. De HD 820 moet maar liefst 2399 euro gaan kosten. Het gaat om een closed back-ontwerp waarbij de oorschelp volledig is afgesloten van de buitenwereld. Een opvallend designelement is de glazen plaat aan de buitenkant van de oorschelpen die de drivers afdekt, maar ze wel zichtbaar laat.

 

Telefonie

Op het gebied van telefonie was veel te doen over de vingerafdruktoets. Deze zit vaak in de toets op de voorkant, aan de achterkant en soms aan de zijkant. Er werd ook een geheel nieuw alternatief getoond. LG toonde de Vivo, een prototype smartphone waarbij de vingerafdrukscanner zit ingebouwd in het scherm.

Er werd uiteraard weer volop gespeculeerd over de eerste opvouwbare telefoons, maar er werden geen concrete modellen geïntroduceerd. Samsung meldde dat de eerste waarschijnlijk pas in 2019 op de markt komt. Ook een leuke gadget: de Moviphone met ingebouwde beamer. De 50 lumen krachtige laser projector kan tot een afstand van 2,50 meter op de muur projecteren. In HD-kwaliteit en met een contrastratio van 80.000:1.

Assistants

Uiteraard speelden de home assistants een zeer grote rol op CES 2018. Vorig jaar was het Alexa van Amazon dat overal op stands leek op te duiken. Dit jaar was het Google Assistant die prominent aanwezig was. Amazon gaat overigens ook voor Windows 10 een Alexa-app uitbrengen. Cortana, de spraakassistent van Windows 10 is namelijk nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Robots

Tot slot moeten we het natuurlijk ook nog even over robots hebben. Die liepen overal op de CES rond en kunnen steeds meer taken uitvoeren. Ze werden zelfs ingezet als paaldansers in een stripclub.

Het blijft Las Vegas. Ze helpen ze met de was opvouwen, stofzuigen, ramen lappen en kunnen ze als gezellig huisdiertje fungeren. Auto’s worden uiteraard ook steeds slimmer en voeren veel taken volautomatisch uit.

LG toonde op CES voor het eerst CLOi, het robotje dat fungeert als home assistant waarmee je door middel van spraakbesturing huishoudelijke apparaten kunt aansturen. Althans, als het werkt. CLOi fungeerde tijdens de presentatie nog niet helemaal naar behoren, maar het geeft wel aan in hoeverre LG inzet op robotics. Met het ThinQ platform kunnen de apparaten vervolgens leren wat onze voorkeuren zijn in het huishouden. “2018 will be a tipping point for the smart home”, besloot LG VP David VanderWaal.

Meer lezen?

Bekijk ook deze informatie in de OFED Kennisbank:

>> Hoofdtelefoons
>> Robotstofzuigers

 

Contact

Opleidingsfonds Elektrotechnische Detailhandel (OFED)
E-mail: info@ofed.nl
KvK: 41158523

Heeft u vragen over de OFED-premie? Stuur een bericht naar werkgever@ofed.nl

Heeft u een andere vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen.

Powered by