IFA 2018: trends & noviteiten

Geloof jij nog niet zo in een smart home? Nou, fabrikanten wel! Tijdens de IFA in Berlijn, de grootste consumenten elektronicabeurs van Europa, werd weer een heel scala aan nieuwe producten getoond. Een overzicht van de belangrijkste trends.

Was connectie met een netwerk een paar jaar geleden nog iets bijzonders, inmiddels kun je met bijna alle soorten producten communiceren via een app op je smartpone. Van televisies, beveiligingsapparatuur, klimaatbeheersingsproducten tot koelkasten, ovens, koffieapparaten en zelfs blenders.

Op IFA 2018 zagen we zelfs blindegeleidestokken met connectiviteit. Smart health is absoluut een trend en dit jaar zagen we met name veel nieuwe producten voor slechte slapers en jonge moeders. Van kolfmachines en babyphones tot flesjes en luiers: je kunt het zo gek niet bedenken of er is een smart variant van verkrijgbaar.

Connectiviteit krijgt overigens een enorme boost door de komst van de 5G verbinding die een stuk sneller is en meer data kan verwerken dan het huidige 4G netwerk.

 

Artificial Intelligence
Een belangrijke trend is de integratie van artificial intelligence. Dit is een belangrijke stap in de evolutie naar een echt smart home – of eigenlijk een smart leven. Dit betekent dat apparaten kunnen leren van de verzamelde data en op basis daarvan steeds beter kunnen corresponderen met de gebruiker.

Een mooi voorbeeld hiervan is AmazonDash, een dienst die dit jaar bij diverse merken aangekondigd werd. Fabrikanten als Siemens, Bosch, Sharp, Illy en AEG hebben deze service namelijk geïntegreerd. Het gevolg is dat een apparaat kan herkennen wanneer benodigde middelen, zoals wasmiddel, koffie of printerinkt, op is en automatisch nieuwe kan bestellen via Amazon. Als deze service doorbreekt en ook in Nederland een vlucht neemt, kan dit een interessante verschuiving in de retail veroorzaken.

 

Slimme camera’s
AI maakt ook camera’s steeds slimmer. Zo zagen we dit jaar op de IFA veel smartphones die gebruik maken van meerdere camera’s, ieder met andere kwaliteiten. Dankzij AI wordt voor elke situatie de juiste combinatie van camera’s gebruikt, zodat de gebruiker altijd de mooiste foto’s krijgt.

Bovendien kan een smartphone dankzij AI herkennen wat je fotografeert en tips geven (bijvoorbeeld voor de beste Instagram composities) Ben je lekker op vakantie en sta je voor een mooi gebouw? Dan kan je telefoon dankzij de slimme camera’s herkennen voor welke toeristische hotspot je staat en vervolgens via Google extra informatie geven.

 

Spraakbesturing
Tot slot was spraakbesturing een belangrijk onderwerp tijdens IFA 2018. Slimme speakers zijn sterk in opkomst en Google Assistant luistert zelfs al naar het Nederlands. Soms zijn ze uitgerust met een scherm, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld gelijk je agenda wilt bekijken.

We zien dat fabrikanten niet meer zozeer investeren in de ontwikkeling van hun eigen systeem, maar partnerships sluiten met de grootste aanbieders van smart speakers, zoals Alexa, Google Assistant en Siri. Een andere trend is dat steeds meer producten met deze speakers kunnen communiceren. Dat is ook hard nodig. Immers: hoe groter het verkrijgbare productassortiment, hoe completer een smart home.

Contact

Opleidingsfonds Elektrotechnische Detailhandel (OFED)
E-mail: info@ofed.nl
KvK: 41158523

Heeft u vragen over de OFED-premie?
Bel 020 - 244 54 22 of stuur een bericht naar werkgever@ofed.nl

Heeft u een andere vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen.

Powered by